Papirbunker vs. Arkiv

I løbet af de sidste 5 år er vores hjemmearkiver svundet betragteligt ind. Heldigvis. Men stadig nok til at der samler sig bunker rundt omkring, på køkkenbordet, på kontoret, i rodeskuffen, ja vi kender det godt. Regninger, invitationer, kvitteringer, en børnetegning og alverdens flitterstads….
For nogle bliver bunkerne bare større og større, og man går rundt om dem som katten om den varme grød. Måske ligger der vigtige ting, der er glemt i mængden. Jeg har hjulpet flere, hvor der nederst i bunken lå dokumenter, der var år gamle, hvilket ofte gør det helt uoverskueligt at tage hul på.
Men min erfaring er, at når først tyren er taget ved hornene, så er alt hvad der behøves nogle timers koncentreret indsats, for det meste skal efterhånden smides ud! Nu er belønningen jo, at vi ikke behøver at gemme andet end virkelig få ting i papirformat – de fleste vigtige dokumenter vælger vi at modtage og opbevare elektronisk, HURRA for det 🙂

Og her er min favoritløsning på opbevaring af alt hvad der er af papir,
IMG_7723
HÆNGEMAPPER er det eneste der dur for mig:

  • Pladsbesparende, og fleksibelt når der skal ændres
  • Tidsbesparende, når der skal arkiveres
  • Overskueligt, når man skal finde noget

IMG_7719De fås i flere prislejer, jeg bruger oftest de hvide fra Esselte i pakker á 25 stk.
De billigste har jeg fundet i IKEA, her til højre, og de er gennemsigtige, som nogen foretrækker.

Jeg starter altid med at lave en oversigt af post-it;
Bil – Forsikring – Mobil – Kvitteringer osv.
En masse af de gængse, så det er hurtigt at sortere ud i de rigtige bunker mens oprydningen går løs.
Når alt er sorteret, så er det tid at skrive på indstikkene i mapperne, og vupti – så er det nye hjemmearkiv godt på vej.
Personligt har jeg taget skridtet videre, og gemt alt hvad jeg ejer af fotoalbums, børnetegninger, kursusmaterialer, eksamensbeviser, kære postkort og breve, ja alt hvad jeg synes der er værd at gemme på.

Selve arkivkasserne, ja der er den viste min storfavorit,  rigtig god kvalitet, koster under 150 kroner, og kan klappes sammen. Jeg fandt dem for mange år siden, da jeg skulle indrette min skabsvæg, hvor jeg fik placeret 3 hylder på glideskinner, med hver sin arkivkasse, som var lige til at trække ud. (Ud med det gamle skrummel af et arkivskab!) Siden har jeg brugt dem til adskillige opgaver, og mine egne 3 er troligt flyttet med mig flere gange. Udover sort findes de i et hav af fede farver.
IMG_7721 IMG_7718

Der er mange muligheder for at placere dem, især hvis vi husker på at de erstatter papirbunkerne 😉
Er pladsen trang har de f.eks. fungeret som natbord, eller stået i bunden af klædeskabet.IMG_7731

Ud med A4 mapper, siger jeg bare! Og held og lykke med arkiveringen.