Oprydningens 5 trin

Uanset om vi har 50 eller 500 kvm., vil vi gerne have kontrol over vores hjemlige omgivelser, nyde vores fritid og de ting vi bevidst har valgt at omgive os med. Men af og til tager vores hjem kontrol over os. Overflødige møbler, papirbunker, fejlkøb og nips sniger sig ind, og vi mister helt eller delvist vores frirum og ro. Gradvist mister vi også overblik og funktionalitet, og vi ved ikke hvor vi skal begynde, hvilket synligt resultat man kan få ud af det og med hvilke midler. I vores eget hjem er det ualmindeligt svært at se objektivt på alle de muligheder der er, hæve sig op og se det fra “helikopteren”

Årsagerne kan være mange, midlertidige eller permanente: skilsmisse, flytning, depression, stress, børn, samlermani, karriere eller man har bare andre evner end at rydde op.

MEN tag den systematiske hat på, køb en stak flyttekasser og sæt dig op til en opgave du måske kun skal lave én gang i mange år, og start med at sortere ALT omkring dig i de 5 kategorier

Indrettet så det passer præcist til behovet.
Indrettet så det passer præcist til behovet.

1 AFFALD
… til genbrugscentralen, pakkes i klare sække sorteret efter materiale (plast, pap, elektronik osv.)

2 GENBRUG
… er det som du kan omsætte til god samvittighed og forære til nogen der trænger. I vinteren mangler de hjemløses organisationer f.eks. altid tæpper, liggeunderlag, varmt tøj og sko mm. Mødrehjælpen har genbrugsbutikker, hvor frivillige sælger brugt børnetøj og legetøj, tjek evt. Facebook for et formål der tiltaler dig

3 MINDER er alt der “gør ondt at røre ved”. De er for svære at tage stilling til i denne proces, og kan med fordel placeres i kasser, til næste gang du får tid og overskud til at kigge på dem. Fordelen ved at de ligger i kasser er at de ikke ligger og “kigger på dig” og forstyrrer resten af oprydningen 😉 Man kan let falde i fordybelse, og bruge en masse tid på det, så gem den til det andet er overstået.

4 SALGSEMNER
… er alt hvad du ikke vil beholde, og som har en større eller mindre salgsværdi, som kan give lidt penge til noget andet sjovt (Det kan også være tøj, dog i mærkevareklassen). Til annoncer (på DBA, FB o.lign.) er det vigtigste at alt fotograferes grundigt og i en god billedkvalitet. Skriv en liste over tingene med mål, størrelser, antal eller hvad der ellers vil være relevant for en køber. Pak dem derefter forsvarligt ned, og opbevar kasserne hvor du kan få fat i dem efterhånden som du sælger af det. En del af tingene er sikkert bedst egnet til et loppemarked.

5 ARKIVERING
… er papirer, og jeg mener ALT papir. Lige fra fødselsdagskort, kærestebreve til manualer og vigtige dokumenter bør samles ét sted så du ikke skal lede hele huset igennem efter det dér garantibevis eller policen. Der er mange måder at oprette arkiver på, alt efter mængde og temperament. Også elektronisk, jeg er vild med det! Personligt bruger jeg OneDrive på nettet, så jeg altid har en sikkerhedskopi af de vigtige ting.
At organisere papirer er en proces for sig, og kræver at du gennemgår det hele i fred og ro. Og det tager ikke så lang tid som du tror! Mange ting er digitaliseret, og vi behøver faktisk ikke at gemme så mange papirer mere. Faldgruben her er ofte mere de personlige minder, der lokker dig i fordybelse undervejs igennem stakken 🙂

Og så er der plads til en hovedrengøring, og – hvis der er behov – at flytte om så indretningen bliver praktisk og passer til behovene. Her er det som regel opbevaring der er vigtigst at fokusere på.